Pressemeddelelse - september 2012 PDF Udskriv Email

Brandangreb på kristen skole og kirke i Pakistan
Som en reaktion på den amerikanske amatørfilm "The Innocence of Muslims" havde den pakistanske regering valgt at erklære fredag den 21. september som national fridag, så folk kunne lufte deres vrede over det, man anså som en vestlig fornærmelse af profeten Muhammed. Overalt i landet var der store demonstrationer; sagesløse biografejere har mistet deres ejendom i brandangreb, og helt forventeligt var det i Islamabad den amerikanske ambassade, der var målet for masseprotesterne. Også kirker og kristne skoler i Nordvestgrænseprovinsen har været mål for demonstranternes vrede, men de fleste steder har politiopbuddet været tilstrækkeligt til at forhindre deciderede angreb.

Dog ikke i Mardan. Her var der ikke stationeret mere end en håndfuld betjente, der ikke kunne andet end at se til, da tusindvis af demonstranter brød ind på området ved St. Paul's kirke og skole. Skolen blev plyndret for alt af værdi (blandt andet de nyindkøbte computere); møbler og andet inventar blev smadret, hvorefter både kirken, skolen, præstegården og skolelederens hjem blev brændt af og fuldstændig ødelagte.

Heldigvis er der ikke rapporteret om nogen tilskadekomne. På grund af den nationale fridag og det forhøjede trusselsniveau var der ingen af de 135 elever i skole. De beboere, der opholdt sig på området, nåede alle at flygte gennem porten ved ejendommens bagside.

På nuværende tidspunkt ved vi ikke stort andet, end hvad stiftets pressemeddelelse og de pakistanske aviser siger om sagen.

Selskabet til støtte for Pakistans Kirke har i hele dets 50-årige historie været tæt knyttet til den kristne menighed i Mardan. Det var på foranledning af Jens Christensen, at kirken blev bygget i 1937, og ligeledes er skolen bygget og drevet af midler, der primært skyldes Støtteselskabet. Ud over støtte til børneskolen har Støtteselskabet også stået bag opførelsen af CVTC (Christian Vocational Training Centre), en værkstedsskole, der giver korte uddannelser som skræddere, automekanikere, svejsere, elektrikere og køleskabsreperatører. Ligeledes støtter Støtteselskabet driften af et kollegium, Boys Hostel, hvor fattige kristne drenge fra Nordvestgrænseprovinsen kan bo, mens de er elever på St. Paul's School. Hverken CVTC eller Boys Hostel blev ramt af fredagens voldelige demonstration.

I Selskabet til støtte for Pakistans Kirke afventer vi naturligvis Peshawar Stift's vurdering af skaderne. Vi forudser en stor opgave med genopbygning i samarbejde med Pakistans Kirke.

Mikkel Crone Nielsen,
Frimenighedspræst i Ryslinge,
Formand for Selskabet til støtte for Pakistans Kirke.

Det pakistanske dagblad Dawns dækning af brandangrebet: