Nyt fra formanden - Nyhedsbrevet 2014-06 PDF Udskriv Email

Shama og Shahzad MasihLynchningen i Kot Radhakishan
Den 4. november omkom Shahzad Masih og hans gravide hustru Shama, brændt til døde efter at være blevet kastet i en teglovn. Det kristne par, der levede som gældsslaver på et teglværk i den lille landsby Kot Radhakishan i Punjab-provinsen, havde i dagene inden lynchningen været genstand for massive rygtedannelser: Shama skulle under rengøringsarbejde uforvarende have brændt småstrimler fra koransider - en handling som udløser dødsstraf ifølge Pakistans strenge blasfemilovgivning. En retssag blev det dog aldrig til. Fra minareternes højtalere lød der fra morgenstunden budskab om den blasfemiske handling, samt gentagne påstande om at parret var "wajib-ul-qatal" - at de havde fortjent døden.

En ophidset folkemængde brød ind og førte parret med sig. De slog og sparkede dem hvorefter de kastede dem i den glohede teglovn, hvor de brændte til døde. Parret efterlader sig tre børn på 5, 3 og 1 år.

Nyheden om den horrible lynchning af Shahzad og Shama Masih er gået verden rundt og har afstedkommet fordømmelser alle vegne fra. Sagen har givet et dystert indblik i det pakistanske feudalsystem, hvor over 1 million mennesker - børn så vel som voksne - lever som slaver og ofte pukler 14 timer i døgnet i landets teglværksindustri.

Desuden har lynchningen af det unge par endnu en gang rettet opmærksomheden mod Pakistans blasfemilovgivning. Lovgivningen opererer med dødsstraf, og selvom retssystemet midlertidig er holdt op med at eksekvere disse, står der altid en ophidset folkemængde klar på gaden til at tage over, hvor domstolene tøver. De seneste årtier er 60 pakistanere blevet dræbt ved selvtægt alene i blasfemisager.

Så længe de umenneskelige blasfemilove er en del af landet straffelove - og dermed fungerer som en moralsk legitimering af selvtægtsgruppernes handlinger - lige så længe vil vi med jævne mellemrum blive vidner til horrible hændelser som lynchningen den 4. november i Kot Radhakishan.

Mikkel Crone Nielsen,
Formand for støtteselskabet.

Nyhedsbladet i sin helhed kan hentes i PDF-format her: Pakistans Kirke 06-2014.